Обрізка жимолості.

Обрізка жимолості.

    Кущі жимолості їстівної ростуть і плодоносять до 80-100 років. Щоб мати хороший урожай і велику ягоду їх потрібно піддавати обрізці, яка сильно відрізняється від обрізки інших ягідних кущів.

Правильна обрізка жимолості.

У цьому випуску журналу «Як зробити все», я розповім вам про те, як правильно обрізати кущ жимолості.

Жимолость їстівна починає розвиватися дуже ранньою весною. Якщо обрізати кущ жимолості навесні, можна пошкодити плодові бруньки. Тому обрізку потрібно проводити пізно восени, після скидання листя, або взимку.

Обрізка жимолості.

Гілки жимолості дуже тендітні, тому робити обрізку потрібно з особливою обережністю. При будь-якому вигині, гілка може зламатися.

В перші 3 роки після посадки, кущ жимолості їстівної зростає дуже слабо і не потребує обрізку.

Жимолость плодоносить на пагонах минулого року. Тому, чим більше таких побігів і чим вони сильніші, тим більше буде урожай. На старих гілках молодих пагонів утворюється мало. Плодові бруньки розташовані на верхівках пагонів, тому пагони не можна обрізати.

Обрізка жимолості складається з наступних етапів:

Етап №1

Необхідно обрізати все сухе та поламане гілля. Зрізати потрібно до живої частини гілки або нижче місця облому. Не потрібно видаляти всю гілку. Видалити необхідно тільки зламану або засохлу її частину.

Обрізка жимолості.

Етап №2

Всі гілки, які нахилені до землі, підлягають повному видаленню. Вони перешкоджають освітленості і провітрюванні куща, а також дозрілі ягоди будуть лежати на землі. Такі гілки можна не видаляти, якщо ви хочете розмножити жимолость. Для цього можна прикопати гілку землею. На наступний рік ця гілка вкорениться і вийде «дармовий» саджанець.

Обрізка жимолості.

Етап №3

У кущі необхідно залишити не більш 8-15 сильних гілок в залежності від віку куща і сили його зростання. Спочатку потрібно видалити кострубаті, вигнуті гілки, а потім, так звані «вовчки». Це довгі гілки без розгалужень, з невеликою парасолькою гілочок на самому верху.

Етап №4

Потрібно видалити на залишившихся сильних гілках, пагони які йдуть всередину крони куща. Чим більше сонячного світла буде потрапляти в середину куща, тим більше буде врожайність, а ягоди не буде дрібніти.

Обрізка жимолості.

Якщо кущ старий і не піддавався тривалий час обрізанню, можна провести охолоджуючу обрізку жимолості. Для цього восени або ранньою весною, потрібно зрізати всі гілки на висоті 30-40 см. У перший рік виростуть сильні молоді пагони. На наступний рік вони дадуть урожай і після плодоношення потрібно залишити на кущі не більше 15 найсильніших гілок.

Відео. Обрізка жимолості.

Дивіться також...