Сорбет. Ягідне морозиво. Ягоди на зиму.

Коли настає сезон врожаю ягід, кожен хоче зберегти шматочок цього смачного літа на зиму. Як заготовити ягоди на зиму? Є кілька таких рецептів. Від варення до заморозки. Сьогодні я розповім вам, як зробити домашній сорбет або по-іншому домашнє ягідне морозиво з ягід, дійсно смачне і дійсно корисне. Що цей продукт собою являє? Це просто заморожене пюре з, підкреслюю, сирих ягід. У цьому його головна відмінність від простого льоду з ароматизаторами, який можна придбати в магазині, як ягідне морозиво.
У більшості ягід є кісточки, дрібні чи не дуже, але вони є.

Це не стосується полуниці, жимолості, лохини і схожих їм ягід з дуже дрібними, майже не відчуваються кісточками. Але як бути з ожиною, малиною, смородиною, агрусом і їм подібним ягодам?
Як же приготувати сорбет або ягідне морозиво? Перед приготуванням, ягоди бажано сполоснути проточною питною водою. Просушувати їх після цього необов’язково. Можна просто покласти в друшляк і дати можливість воді стекти. Я не мою тільки малину, так як її я збираю на своєму городі і вона дуже чутлива до процесу ополіскування.

Якщо ягоди заморожуєте цілими, ніколи не заливайте їх приготованим з тих же ягід пюре. Вийде досить несмачний продукт через наявність кісточок. Повірте на слово. Я пробував так робити і назавжди відмовився від цього рецепта. Краще вже заморожувати просто цільні ягоди без підливи.

Після, ягоди потрібно засипати в стаціонарний блендер. Саме стаціонарний. Ручний блендер тут не підходить. Після нього часто залишається певна кількість цілих ягід.

Потім потрібно вилити пюре з блендера в металеве сито, підставивши під нього за розміром каструлю. Для ожини і агрусу підійде ось таке сито, з великими вічками. А для малини і смородини потрібно ось таке сито, з меншими осередками.

Далі потрібно силіконової лопаткою гребти по ситу від країв до центру. Так процес відділення кісточок відбувається швидше. Також можна різкими рухами трясти сито разом з пюре над каструлею. З малиною і смородиною таку процедуру можна повторити кілька разів для більш якісного відділення кісточок.
Що залишилися в ситі кісточки з шматочками м’якоті можна використовувати для приготування вина.
Потім отримане ягідне пюре без кісточок я розливаю в ємності для заморозки рідких продуктів. При бажанні ви можете додати цукор, а також пюре з інших ягід або фруктів. Після чого, потрібно ще раз змішати в однорідну масу в блендері. Я не додаю нічого. Мені більше подобається природний смак.

Потім, і це дуже важливо, не накриваючи ємності кришкою, ставите їх в морозильну камеру. Якщо закрити ємність кришкою відразу і поставити на заморозку, всередині ємності на кришці утворюється шар льоду. Що зіпсує і смак і зовнішній вигляд. Через добу, коли пюре замерзне, з нього вийде зайва волога і повітря, закриваєте ємності кришкою і маркером підписуєте продукт (що це і який рік).

Домашнє фруктове морозиво або сорбет готове. У морозильній камері такий продукт може зберігатися без втрати своїх властивостей пару років.

Використовувати його можна цілим шматком, можна нарізати пластинами, а можна набирати спеціальною ложкою для морозива. Також можна додати в будь-який інший харчовий продукт. Наприклад: йогурт, напій, будь-які каші і так далі.

Крім того, з такого ягідного пюре без кісточок, можна зробити такий екзотичний продукт як пастила, який вийде набагато смачніше, ніж з кісточками.

Відео. Сорбет. Ягідне морозиво. Ягоди на зиму.

Дивіться також...