Як заморозити ягоди?

Як заморозити ягоди

    Влітку багато різних ягід на базарі та в городі. Як найкраще зберегти їх свіжими на зиму. Багато хто ставить питання: – Чи можна заморозити ягоди? Відповідаємо: – Не тільки можна, а й треба.

Які ягоди заморожують.

   До заморожуванню підходять будь-які ягоди: суниця, смородина, вишня, малина, лохина, ожина, агрус, журавлина, чорниця і т.д. Найбільш до заморожування підходять ті ягоди, які мають тверду оболонку зверху. У цьому плані суниця і полуниця мають не дуже гарний вигляд після розморожування. Ці ягоди краще заморожувати НЕ цілими, а збитими блендером. Практично не втрачають своїх властивостей ягоди вишні заморожені, журавлина заморожена, смородина заморожена. Також, добре переносять заморозку чорниця, лохина і ожина.

Які ягоди заморожують

Як правильно заморозити ягоди.

  Головна вимога, щоб ягода не була переспілою і не потекла, щоб не була порушена їх зовнішня оболонка і форма. Якщо заморожувати переспілу ягоду, тоді вона змерзається суцільним шаром на безформну масу.

  Ягоду з щільною оболонкою (вишня, смородина) можна помити перед заморожуванням, а потім підсушити на повітрі. М’які ягоди (малина, ожина) мити не можна – вони можуть потекти. Потрібно перебрати ягоди, відкинути зіпсовані і пошкоджені.

Як правильно заморозити ягоди

   Потім потрібно засипати ягоди у відкриті лотки шаром не більше 10 сантиметрів, щоб нижня ягода не прим’ялась, і поставити в морозильну камеру на 48 годин, до повного замерзання. Заморозки ягід в закритих ємностях (пакет для заморозки, закритий лоток), призводить до виділення вологи всередині і змерзання ягід. Якщо лоток відкритий, а ягоди сухі і не течуть, тоді після заморожування вони залишаються розсипчастими.

Через 1-2 доби можна закрити ємність з ягодою.

Як заморозити ягоди в морозильній камері.

    Якщо у вас є морозильна камера, тоді можна пересипати заморожені ягоди в ємність великих розмірів, що заощадить місце в холодильнику. Це може бути великий на 10 літрів і більше пластиковий контейнер або великий поліетиленовий мішок. Можна покласти мішок в окрему полицю морозильної камери, і в нього висипати заморожені ягоди одного виду. Це також дасть можливість набрати необхідну кількість ягід в будь-який час і позбавить від фасування ягід в невеликі пакети.

Зберігання заморожених ягід.

    Вітаміни в заморожених ягодах зберігаються повністю, як інші корисні для людини речовини. При зберіганні не можна допускати тимчасового розморожування ягід. Це призведе до втрати зовнішнього вигляду ягід і вітамінів. Також, після цього, ягоди можуть перетворитися на суцільну брилу, з якою буде важко справлятися.

Зберігання заморожених ягід

Зберігання заморожених ягід

    Термін зберігання заморожених ягід при температурі – 18 ° С становить 12 місяців, без втрати якості продукту. Зберігати можна і довше, але в процесі зберігання ягоди, хоча і зберігають зовнішній вигляд, але втрачають свої корисні властивості.

Дивіться також...