Як зробити адигейський сир?
Всі ми, напевно, чули і навіть пробували адигейський сир. Його смак завжди привертав безліч любителів добре поїсти, а так само відомих кухарів, які додають його в особливі страви. Він відноситься до дієтичної їжі, оскільки містить багато кальцію і білків, саме тому дієтологи всім рекомендують вживати його. На прилавках магазинів ми можемо побачити цей сир різних виробників, але в корисності такого сиру можна посумніватися. Давайте навчимося робити адигейський сир своїми руками, і будемо харчуватися лише хорошими продуктами!
Адигейський сир. Рецепт.
Для сиру ми будемо використовувати такі інгредієнти:
- Домашнє молоко, 1,5л.
- Лимон, 1шт.
- Сіль.
В оригінальному рецепті черкесів використовувалося овече або козяче молоко, але ми за відсутність цього можемо взяти і коров’яче. Сіль використовуємо за бажанням, його присутність не обов’язково.
Як приготувати домашній адигейський сир?
1. Спочатку потрібно підготувати ємність, в якій будемо відціджувати сир. Це може бути миска з марлею або з ситом. У нашому випадку використовується напівкругле сито.
2. Переливаємо молоко в каструлю і ставимо його кип’ятити.
3. Під час закипання молока, можемо взяти лимон і видавити з нього сік в невелику ємність.
4. Чекаємо, доки закипить молоко. Як тільки дочекалися, вимикаємо вогонь і даємо молоку постояти 5 хвилин. Його температура повинна впасти до 95 градусів, інакше сир буде гумовий, а не ніжний. Саме на цьому моменті можемо додати трохи солі, якщо, звичайно ж, побажаємо це робити.
5. Ще очікуємо 5 хвилин, і потім виливаємо в молоко лимонний сік. Ретельно перемішуємо його.
6. Відразу ж помічаємо, як починає відбуватися реакція відділення білка від сироватки. Така реакція звичайно тривати не більше 1 хвилини. Якщо білки взялися грудками – значить, все ми зробили правильно.
7. Проціджуємо отриману масу через підготовлене раніше сито.
8. Як тільки сир охолоне – його можна буде приймати в їжу, або ж починати з нього щось готувати.
Домашній сир відрізняється від магазинного не тільки смаком і корисністю, а й терміном придатності. Такий сир можна зберігати не більше 4 днів у холодильнику.