Як зробити адигейський сир?

Як зробити адигейський сир

       Всі ми, напевно, чули і навіть пробували адигейський сир. Його смак завжди привертав безліч любителів добре поїсти, а так само відомих кухарів, які додають його в особливі страви. Він відноситься до дієтичної їжі, оскільки містить багато кальцію і білків, саме тому дієтологи всім рекомендують вживати його. На прилавках магазинів ми можемо побачити цей сир різних виробників, але в корисності такого сиру можна посумніватися. Давайте навчимося робити адигейський сир своїми руками, і будемо харчуватися лише хорошими продуктами!

Адигейський сир. Рецепт.

   Для сиру ми будемо використовувати такі інгредієнти:

  • Домашнє молоко, 1,5л.
  • Лимон, 1шт.
  • Сіль.

   В оригінальному рецепті черкесів використовувалося овече або козяче молоко, але ми за відсутність цього можемо взяти і коров’яче. Сіль використовуємо за бажанням, його присутність не обов’язково.

Як приготувати домашній адигейський сир?

1. Спочатку потрібно підготувати ємність, в якій будемо відціджувати сир. Це може бути миска з марлею або з ситом. У нашому випадку використовується напівкругле сито.

Як приготувати домашній адигейський сир

2. Переливаємо молоко в каструлю і ставимо його кип’ятити.

Як приготувати домашній адигейський сир

3. Під час закипання молока, можемо взяти лимон і видавити з нього сік в невелику ємність.

Як приготувати домашній адигейський сир

4. Чекаємо, доки закипить молоко. Як тільки дочекалися, вимикаємо вогонь і даємо молоку постояти 5 хвилин. Його температура повинна впасти до 95 градусів, інакше сир буде гумовий, а не ніжний. Саме на цьому моменті можемо додати трохи солі, якщо, звичайно ж, побажаємо це робити.

Як приготувати домашній адигейський сир

5. Ще очікуємо 5 хвилин, і потім виливаємо в молоко лимонний сік. Ретельно перемішуємо його.

Як приготувати домашній адигейський сир

6. Відразу ж помічаємо, як починає відбуватися реакція відділення білка від сироватки. Така реакція звичайно тривати не більше 1 хвилини. Якщо білки взялися грудками – значить, все ми зробили правильно.

Як приготувати домашній адигейський сир

7. Проціджуємо отриману масу через підготовлене раніше сито.

Як приготувати домашній адигейський сир

8. Як тільки сир охолоне – його можна буде приймати в їжу, або ж починати з нього щось готувати.

Як приготувати домашній адигейський сир

    Домашній сир відрізняється від магазинного не тільки смаком і корисністю, а й терміном придатності. Такий сир можна зберігати не більше 4 днів у холодильнику.

ВІДЕО. Як роблять адигейський сир?

Дивіться також...