Як зробити курагу?

Як зробити курагу

     Смачні всіма улюблені жовтогарячі плоди абрикоса завжди радують нас влітку. Взимку теж хочеться поїсти ці збагачені вітамінами «солодощі». Як можна зберегти абрикоси до зими? Найпростіший і правильний спосіб – це засушити абрикоси, приготувавши з них курагу. Такий продукт зберігає третину від всіх вітамінів, які є в свіжому фрукті.

Що таке курага?

     Сушити абрикос можна по-різному. Залежно від того, який тип сушених абрикос Ви хочете отримати в результаті, варто вибирати і спосіб. Трохи розберемося в різновидах. Тип «сушки» залежить від плоду. Так, наприклад, якщо взяти маленькі абрикоски і не виймати з них кісточки, то в результаті сушіння вийде «урюк». Більші сушені плоди з кісточкою – це вже шептала.

    Сушені плоди абрикоса без кісточки, яка акуратно видавлена знизу, називаються «кайса». А ось всіма впізнавана і улюблена курага – це сушені половинки.

Як зробити курагу

Які абрикоси вибрати?

    Важливим моментом при приготуванні кураги вважається сорт абрикос. Найкраще підійдуть солодкі плоди високої щільності. Краще заздалегідь перевірити, наскільки добре відділяється кісточка. Якщо це легко – цей сорт для кураги підходить. Пам’ятайте, що при висушуванні абрикоса зменшиться уп’ятеро. Тому краще взяти плоди побільше.

   Підготовлені фрукти потрібно ретельно промити і висушити. Звичайно ж, розламати або акуратно розрізати на дві частини і дістати кісточку.

Як зробити курагу
Як надати куразі помаранчевий колір?

    Промислове виробництво кураги природно відрізняється від домашнього. Щоб надати «сушінні» бажаний красивий яскравий відтінок, виробники обробляють її спеціальними речовинами, які не завжди є екологічними. Готуючи сухофрукт будинку, можна скористатися перевіреними народними способами:

1. Потримайте сушку над парою до 10 хвилин. Якщо плоди дуже щільні і міцні, їх можна навіть трохи проварити. Потім потрібно просушити абрикос і потім приступати безпосередньо до сушіння.

2. Приготуйте розчин лимонної кислоти (1 ч.л.) з водою (1 літр). Помістіть плоди ненадовго в цю рідину. Це теж допоможе освітлити майбутні сухофрукти.

Як зробити курагу

Як правильно зробити курагу?

   Поява побутових електросушарок значно спростило процес приготування різних видів сухофруктів, в тому числі, звичайно, і абрикос. Розповімо детальніше про процес приготування кураги.

1. Зважте підготовлені нами заздалегідь половинки і перекладіть в каструлю.

2. Засипте абрикоси цукром з розрахунку 1 кг абрикос – 0,35 кг цукру і залиште на добу при кімнатній температурі. За цей час відокремиться сік.

3. По закінченню доби злийте сік. Він нам більше не знадобиться. Тепер Ви можете використовувати його як Вам завгодно, наприклад, прокип’ятити і законсервувати.

4. Абрикоси відкиньте на друшляк, нехай вони стечуть.

5. Тепер потрібно зробити сироп. Для цього знадобиться (350 мл. води, 0,3кг цукру, 1 кг половинок).

6. Прокип’ятіть сироп і потім покладіть в нього абрикоси.

7. Вимикайте і дайте масі спокійно охолонути.

Як правильно зробити курагу

8. Знову злийте сироп, а абрикоси відкиньте на друшляк.

9. Більш-менш сухі плоди акуратно розкладіть в сушарці.

Як правильно зробити курагу

10. Спочатку виберіть сильний режим, на якому просушіть плоди 3:00 години.

11. Встановіть низький режим і сушіть курагу до її повної готовності.

Як правильно зробити курагу

Як правильно зробити курагу

Відео. Як зробити курагу?

   Курага повинна вийти м’якою, не надто сирою і не дуже сухою. Ідеальне місце зберігання, звичайно ж, холодильник.

Як зробити курагу в домашніх умовах?

  Для тих, хто ще не обзавівся спеціальної сушаркою, підійде інший, більш простий спосіб. Підберіть чисте, добре прогріваючи прямими сонячними променями місце, де є постійний доступ свіжого повітря. Підійде дах або балкон.

1. Готові половинки без кісточок спочатку потрібно «провітрити» на протязі кілька годин.

2. Потім акуратно викладіть половинки на решітці і поставте на сонечко.

Як зробити курагу в домашніх умовах

3. Вночі абрикоси краще прибирати в будинок.

4. В середньому, через 10-14 днів «сушка» буде готова.

Як зробити курагу в домашніх умовах

Ще один варіант – сушка абрикос, нанизаних на ниточку або прутик. Такі плоди зможуть висохнути навіть у тіні, на легкому вітрі.

    Заховати сушені абрикоси від мух і мурах досить складно. Тому кожен шукає підходящий для себе метод. Одні – часто змінюють локацію сушки, інші – накривають її марлею або поміщають під скло, а треті для захисту від мурашок ставлять столик з сушкою в воду. Вибирати свій спосіб боротьби з комахами Вам!

Чи готова курага?

   Добре і правильно висушена курага повинна бути сухою і в той же час досить м’якою. Якщо хорошу курагу покласти в гарячу воду, то вона повинна набрякнути. І ще – гарний колір теж може багато сказати про якість сушки!

    Якщо все ж у вас не вийшло рівномірно просушити курагу, покладіть її в закриту коробку і поставте в сухе прохолодне місце. Сухофрукт сам «поліпшить» рівень вологи!

Дивіться також...